top of page

PRAKTIJKLESSEN RIJBEWIJS IN BERCHEM & MECHELEN

Data eerstvolgende theoretische lessen in Berchem: 06/07/2024 & 07/07/2024 van 10:00 tot 16:00

DOORGEDREVEN PAKKET (20 UUR)

Nu tijdelijk aan 1195€ ipv 1400€

NA DE THEORIE: AUTORIJLESSEN IN BERCHEM EN MECHELEN

Na het slagen voor het theoretisch examen heeft u uw voorlopig rijbewijs behaald. Hiermee kunt u uzelf voorbereiden op het praktisch rijexamen. 
U heeft de keuze tussen vrije begeleiding of rijlessen via de autorijschool.

MET VRIJE BEGELEIDING

Vijf maanden na ontvangst van uw voorlopig rijbewijs B (36 maanden geldig) kunt u het rijexamen afleggen. Indien u twee keer niet slaagt, moet u 6 uur rijlessen volgen in een erkende autorijschool. U ontvangt hierna een attest en kunt dan opnieuw uw rijexamens afleggen.

Met vrije begeleiding

MET BEGELEIDING VAN DE RIJSCHOOL

U kunt een voorlopig rijbewijs van 18 maanden zonder begeleider bekomen als u 20 uur rijles hebt gevolgd bij een erkende autorijschool. Enkele weken voor uw achttiende verjaardag kunt u met deze praktijkopleiding starten. De lessen worden gegeven door een gebrevetteerde instructeur waarbij u volgende zaken krijgt aangeleerd:

 • Kennismaking met het voertuig

 • Starten, vertrekken en stoppen

 • Schakelen en terugschakelen naar tweede, derde en vierde versnelling

 • Technieken om te sturen, te vertragen en te remmen bij hoge en lage snelheden

 • Verkeersdeelname en plaats op de weg

 • Kijktechniek bij inhalen en veranderen van richting

 • Keuze rijstrook

 • Verkeersinzicht: kruispunten naderen en oversteken, rotondes verlaten …

 • Voldoende afstand bewaren (ook zijdelings) bij inhalen en voorbijrijden

 • Ervaring op de auto(snel)weg: invoegen, inhalen en uitvoegen.

 • Bijzondere manoeuvres

Na de twintig uren praktijkles en ten vroegste op uw achttiende verjaardag gaat de stageperiode in (duur: minimaal 5 maanden - maximaal 18 maanden). Veel oefening is noodzakelijk zodat alle handelingen een automatisme worden. Na 5 maanden kunt u het examen afleggen met uw begeleider of via de rijschool. Lees meer over het praktijkexamen via de website van Goca

NIEUW MODEL VOORLOPIG RIJBEWIJS "12 MAANDEN" (MET BEGELEIDER) VOOR RIJBEWIJS B

Sinds 1 februari 2019 kunt u eenmalig een voorlopig rijbewijs M12 "met begeleider" aanvragen binnen de wachtperiode van 3 jaar dat uw laatste voorlopig rijbewijs is verlopen. 

Hierbij gelden volgende voorwaarden:

 • U slaagde minder dan 3 jaar geleden voor het theorie-examen B. Indien dit niet
  het geval is, moet u opnieuw slagen voor het theoretisch examen;

 • U volgde minstens 6 uur praktijkles bij een erkende rijschool nadat de
  geldigheid van uw laatste voorlopig rijbewijs is verstreken.

RIJLESSEN VOOR WAGENS MET EEN AUTOMATISCHE VERSNELLINGSBAK

Een automaat oftewel een auto met een automatische transmissie heeft vele voordelen en daar naast rijdt het ook nog eens milieuvriendelijk en is het veiliger. Kortom alle redenen om in een automaat te gaan rijden.

Hoe werkt het eigenlijk: In tegenstelling tot een “schakelauto”, hoeft bij een auto met automatische transmissie (automaat) niet handmatig geschakeld te worden tussen de verschillende versnellingen.. Een automaat heeft geen koppelingspedaal, maar alleen een gaspedaal en een rem die uitsluitend met de rechter voet worden bediend, de linkervoet gaat dus aan de kant. Evenals de schakelauto heeft een automaat ook een bepaald aantal versnellingen (vaste overbrengingen), bijv. 4, 5 tot soms wel 6 of 7 bij exclusieve snelle en krachtige motoren. De automaat past zich bij elke rijstijl aan!

VOORDELEN VAN EEN AUTOMAAT:

Er hoeven geen handelingen in de vorm van koppelen en schakelen te worden verricht, waardoor jij je helemaal kunt concentreren op de weg en ontspannen kan rijden.

Het schakelen met een automaat gaat heel soepel, wat het comfort verhoogt. Sommige mensen hebben van nature weinig feeling voor het op- en terugschakelen. Kortom, geen geschok en geknars meer.

Een automaat slaat (indien motorisch goed afgesteld) niet af, dus ook niet voor verkeerslichten, op hellingen en in andere situaties, dus minder stress!

In de file is een automaat ideaal, omdat niet steeds opnieuw hoeft te worden in- en uitgeschakeld.

Het linkerbeen vervult geen functie meer en kan in een ontspannen houding geplaatst worden.

Er kan heel economisch gereden worden als het gaspedaal met mate ingetrapt wordt, zonder dat dit het comfort benadeelt, dus geen schokkerig gedrag of kans op afslaan van de motor bij te laag toerental.

Leerlingen die in het autistisch spectrum vallen kunnen veel voordeel halen als ze in een automaat rijlessen krijgen.

BELANGRIJK OM WETEN

Ongeacht welk traject u volgt, zult u steeds een risicoperceptietest moeten afleggen alvorens het praktijkexamen mag worden afgelegd. Het theoretisch rijbewijs is 3 jaar geldig.

Niet geslaagd voor het examen? Na 2 mislukte pogingen dient u minstens 6 uur praktijkles te volgen via een erkende rijschool. Na afloop van deze lessen ontvangt u een attest en kunt u het praktijkexamen opnieuw afleggen.

Bij het vervallen van je voorlopig rijbewijs moet je ook 6 uur rijles volgen bij een erkend rijschool waarna je examen kunt afleggen.

bottom of page